Fókuszban a HR
kerekasztal beszélgetés

Jó légkör, egy olyan fórum, ami eddig hiányzott.
Örül mindenki a találkozásnak és mindenki kíváncsi a többiekre.
Szélesíthetik a látáskörüket, gyakorlati ismereteket szerezhetnek, más HR szakembereket ismerhetnek meg, más-más vállalati kultúrával.
Tapasztalatcsere, információ megosztás, ismerkedés.
A formális szakmai rendezvények mellett egy valódi korlátlan és kötetlen beszélgetésben, igazi tapasztalatcserében lehet részünk. Élményszámba menő tanulás.
Tapasztalatcsere, bizalmi légkör, releváns és kompetens résztvevők.
Hasznos, gyakorlatias, élő példák, problémák kerülnek szóba, legjobban talán egymástól tudunk tanulni.
Hasznos beszélgetések, benchmarking kötetlen formában.
Tapasztalatgyűjtés, új/másfajta megoldások megismerése, hasznosítása. Megerősítés a jó irányról.
Kötetlenül beszélgethet az őt érintő témáról, ismerkedhet kollégákkal, jó ötleteket kaphat.
Nagyon sokrétű tapasztalatokat lehet szerezni, több területről érkeznek kollégák, hasznos belelátni más formában működő cégek életébe, HR apparátusába.
Érdekes tapasztalatokat lehet megismerni, több oldalról, több szektorból.


job seekers

Az önéletrajzok típusai

Magyarországon jelenleg az amerikai típusú önéletrajz a legelterjedtebb.
Ez minden fontos információt tartalmaz a jelentkezőről, tagolása révén mégis könnyen átlátható, jól kezelhető. Az amerikai típusú önéletrajzra példát talál itt.

Az önéletrajz tartalma és stílusa

Az általunk megadott példától bizonyos határokon belül el lehet térni, de az alábbiakra mindenképp érdemes figyelmet fordítani:

Betűtípus, szerkesztés, stílus: Hacsak másképp nem kérik, géppel írott önéletrajzot adjon be minden pályázatra. Íratlan szabály, de általánosan elfogadott a következő paraméterek használata: Word formátum, 12-es betűnagyság, Arial vagy H-Times New Roman betűtípus. Ha az álláshirdetésben kikötés a kézzel írott önéletrajz vagy kísérőlevél, akkor természetesen azt küldjön. Emelje ki (pl. nagyobb betűtípus, megvastagítás, dőlt betű) a főbb tartalmi elemeket és ügyeljen, hogy a választott stílust következetesen használja.

Főbb pontok: A következő információk mindenképpen szerepeljenek az önéletrajzban:

(A *-gal megjelölt személyes információk feltűntetésére és megadására a szakmai etikai kódex alapján nem kötelezhetnek senkit!)

Terjedelem: Lehetőleg másfél-két oldalnál ne legyen hosszabb az önéletrajz. Ebbe a terjedelembe ugyanis beleférnek a főbb információk, de a pályázat még könnyen átlátható marad. A munkakört vagy a feladatokat is elég felsorolásszerűen leírni, nem szükséges kerek mondatokat szerkeszteni. Mindent, aminek nincs helye az önéletrajzban, de a munkakeresés szempontjából fontosnak ítéli, kifejthet a kísérőlevélben.

Időrendiség: Általános szabály a tanulmányokat és a szakmai tapasztalatokat fordított időrendben, azaz jelentől a múlt felé haladva megadni. Így első pillantásra látszik az aktuális munkakör, nem kell azt az anyag végén keresgélni.

Fénykép: Mindenképpen érdemes fényképet küldeni, ezt egyébként egyre gyakrabban a hirdetésekben külön is kérik. A legjobb, ha önéletrajza jobb sarkába scannel be egy fotót, de ha ez nem megoldható, akkor csatolhatja azt a kísérőlevélhez is. Feltétlenül igazolványképet használjon.

Helyesírás: Bármilyen nyelven írja is a pályázatát, a helyesírásra különösen ügyeljen.

Ellenőrzés: Ne felejtse el a kész anyagot többször is átolvasni, hogy ne maradjanak benne hibák. Így meggyőződhet arról is, hogy mindent beleírt, amit a jelentkezéshez fontosnak tartott.

Példa a magyar nyelvű önéletrajzra

Példa az angol nyelvű önéletrajzra